KDO JSME
Naše rodinná farma se nachází jen pár kilometrů od města Litomyšl v malebné krajině obklopené lesy, poli a hlavně loukami, které jsou zdrojem pastvy pro naše zvířata.
Chceme přinášet našim zákazníkům kvalitní hovězí maso – surovinu, ze které budou moci připravit skutečně chutné pokrmy. Rozhodli jsme se pro naši masnou produkci pro plemena Hereford, Limousine, Charolais, Čestr, Masný Simentál a Angus. Na začátku je genetika – ideální a kvalitní výběr rodičovského páru, potom dodržení zásad odchovu, pokračujeme optimální výživou, výkrmem zdravotně nezávadnými krmivy. Důraz na etické zacházení při přepravě a porážce je neméně významnou nutností. Maso se stane křehké a šťavnaté pouze v případě, že proběhne proces zrání. Nejprve se jedná o suché zrání – ve čtvrtích, při řízené teplotě a vlhkosti. Tento proces suchého zrání realizujeme ve vlastní zrárně, a to v délce minimálně 16 dní. V naší bourárně na statku se potom čtvrtě bourají, jednotlivé partie opracují a rozdělí do vakuových sáčků. Může takto dále probíhat proces mokrého zrání. Uvažujeme také jako kuchaři, proto se snažíme ideálně naporcovat maso, které potom zavakuované prodáváme v našem krámku na statku . Prodejna je otevřena každou středu od 13 do 18 hodin. Informace o nadcházejícím prodejním dni uvádíme na našich webových stránkách a také na Facebooku Prodej ze statku a Instagramu prodej_ze_statku.
Zvláštní kapitolu postupně otvíráme rozšířením chovu o japonské plemeno Wagyu, které svou mimořádnou kvalitou masa zaujímá přední místo v exkluzívním klubu hovězího ve světě. Maso se vyznačuje mramorováním (protučněním) a jedinečnou chutí. V současné době je naším jediným odběratelem společnost Amaso, která zpracovává Wagyu kompletně a dodává surovinu do řetězce Ambiente v Praze. Maso lze zakoupit na www.ereznictvi.cz nebo v řeznictví Naše maso či restauraci Kantýna.
Za významnou skutečnost považujeme to, že jsme chovatelé s bohatými zkušenostmi, erudicí a kontakty se zahraničím. Díky gastronomickému vzdělání se umíme podívat na zvíře či surovinu komplexním pohledem a jsme schopni si celý tento složitý proces promítnout do finále, až na talíř. Vše děláme odpovědně, profesionálně a s láskou.